Back to top

Glad Leer

Onderhoudstips

Glad leer

Glad leer is de generieke term voor elk type leer dat wordt geproduceerd van de gladde korrelzijde van dierenhuiden. De kenmerken van glad leer zijn de duidelijk herkenbare poriën en texturen van de huiden in het leer.

Reinigen

Fijn glad leer kunt u het beste reinigen met een zachte leren borstel of doek. Hardnekkig vuil kan verwijderd worden door middel van een speciale reinigingsschuim. Dit garandeert dat het vuil niet in de diepere lagen van het leer doordringt. Bij het reinigen met een borstel worden de natuurlijke teeroliën en vocht in het leer verdeeld, zodat het materiaal zacht en soepel blijft.

Verzorgen

Fijn en glad leer moet goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Vocht en vuil kunnen het leer binnendringen en zonlicht kan bleeksporen veroorzaken. Daarom raden wij aan om voor glad leer een gepigmenteerde schoenverzorgingscrème te gebruiken. Dit versterkt en verhelderd de kleur en creëert een beschermende laag op het leer, waardoor vocht en vuil beter afgestoten worden en niet in het leer kunnen binnendringen.

Voor leersoorten met een matte kleur glad leer is er ook nog een speciale schoencrème die ervoor zorgt dat het leer zijn matte kleur langer behoudt.

Houdt uw schoenen fris en in model met het gebruik van een schoenboom, plaats deze na het dragen van uw schoenen. Het cederhout absorbeert ook de transpiratie in uw leren schoenen.

Beschermen

Poreus glad leer heeft geen natuurlijke bescherming tegen water. Daarom is het beschermen en waterdicht maken van uw leren schoenen essentieel. Gebruik daarom voor het eerste gebruik van uw glad leren schoenen een waterdichtingsspray om het leer waterdicht te maken.

Houdt de spuitbus op een afstand van 20 tot 40 centimeter van de schoen en spuit het leer gelijkmatig in. Doe dit bij voorkeur buitenshuis of in een goed geventileerde ruimte, om vlekken door vocht te voorkomen. Herhaal dit proces nogmaals wanneer de herfst aanbreekt, om uw schoenen extra bescherming te bieden tegen de elementen.

Metallic leer

Onderhoudstips

Metallic leer

Metallic leer is te vergelijken met lakleer. Beide zijn leersoorten die worden geverfd met een coating. Het hoogglanzende materiaal en metallic look maken het een zeer populaire leersoort.

Reinigen

Dankzij de metallic coating kan vuil of vocht niet in het leer binnendringen. Het reinigen van metallic leren schoenen is daarmee vrij eenvoudig. Gebruik hiervoor een schone zachte doek. Gebruik voor het reinigen nooit een borstel, hiermee voorkomt u doffe plekken en glansverlies.

Verzorgen

Metallic schoenen zijn iets gevoeliger voor krassen dan gewone leren schoenen, omdat het leer bewerkt is. In tegenstelling tot gewone leren schoenen kunnen krassen dan ook niet eenvoudig weggepoetst worden. Met metallic leren schoenen moet u dus echt iets voorzichtiger omgaan dan gewone leren of lakleren schoenen.

Beschermen

Net als voor alle andere schoenen, is het ook voor uw metallic leren schoenen van belang dat het leer zacht en soepel blijft. Daarom adviseren wij u uw schoenen regelmatig in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray voor metallic leer, zoals de Metallic Spray van Collonil. Deze spray is speciaal ontwikkeld voor schoenen met goud, zilver, metallic coating, pailletten en studs. Houdt de schoenen op een afstand van ongeveer 30 centimeter om ze in te spuiten. Spray de schoenen zo gelijkmatig mogelijk in en laat ze daarna goed drogen op kamertemperatuur.

Gevet leer

Onderhoudstips

Gevet leer

Gevet leer is de term voor alle soorten glad leer dat is bekleed met een wasachtige of vette laag. Na verloop van tijd ontwikkelt gevet leer een patinalaag en worden krassen en vouwen extra benadrukt. Dit geeft gevet leer zijn karakteristieke uitstraling.

Reinigen

Toch moet gevet leer ook goed onderhouden worden. U kunt gevet leer reinigen met een speciale reinigingsschuim, waarbij u het reinigingsmiddel door middel van een zachte doek aanbrengt op het leer. Test altijd eerst het reinigingsmiddel op een onopvallende plek. Na het reinigen moet het leer eerst goed drogen. Herhaal de reinigingsprocedure in het geval van hardnekkig vuil, maar laat het leer tussen de reinigingen door altijd goed drogen, om vlekken te voorkomen.

Verzorgen

Met de juiste zorg behouden schoenen van gevet leer zeer lang hun karakteristieke uitstraling. Om ervoor te zorgen dat gevet leer zijn uiterlijk behoudt, kunt u het beste schoencrèmes op was basis gebruiken. Bij elke behandeling wordt hiermee de patinalaag dikker en het leer gladder.

Beschermen

Wij adviseren om voor gevet leren schoenen altijd pigmentvrije schoenverzorgingsproducten te gebruiken. Hiermee voorkomt u verkleuring of het afgeven van de pigmenten op uw kleding. Tegelijkertijd zorgt de buitenste waslaag ervoor dat het leer vochtafstotend wordt.

Nubuck

Onderhoudstips

Nubuck

Nubuck is vergelijkbaar met gladleer. Er wordt eveneens gebruikgemaakt van de bovenlaag van de dierenhuid. Het verschil zit hem in de afwerking. Waar deze bij gladleer glad wordt afgewerkt, wordt bij nubuck de bovenlaag licht opgeschuurd, zodat een ruw uiterlijk ontstaat.

Reinigen

Met een speciale suèdeborstel of nubuck blok kun je droog vuil eenvoudig van een nubuck schoen verwijderen. Wrijf voorzichtig, en altijd in dezelfde richting, over de schoen. Het vuil verdwijnt zo, zonder dat de haartjes door elkaar gaan staan.

Verzorgen

Nubuck schoenen kun je beter niet met een schoencrème insmeren. De haartjes worden hierdoor hard, wat een rommelig uiterlijk geeft en de kwaliteit van de schoen vermindert. Gebruik hiervoor een flacon met sponsdispenser met vloeistof in de juiste kleur.

Beschermen

Om te voorkomen dat er vuil op de schoen komt, kun je de schoenen voordat je ze draagt impregneren met een speciale vuil- en vochtafstotende spray. Blijf dit overigens regelmatig doen als je de schoenen eenmaal begint te dragen.

Suède

Onderhoudstips

Suède

Suède wordt in tegenstelling tot gladleer, nubuck en lakleer niet van de bovenkant van de huid, maar van de onderkant van de huid gemaakt. Hierdoor heeft het materiaal een ruwer oppervlak dan de andere soorten leer voor schoenen. Deze ruwheid zorgt voor de luxe uitstraling, maar geeft de schoen daarnaast ook extra warmte. Suède is een kwetsbaar materiaal.

Reinigen

Droog vuil verwijdert u, net als bij nubuck schoenen, met een suèdeborstel. Door het vuil altijd in dezelfde richting weg te borstelen, blijven de haartjes mooi één kant op staan.

Verzorgen

Gebruik ook voor suède schoenen geen schoencrème. De haartjes plakken aan elkaar en worden hard, waardoor de glans verdwijnt. Gebruik hiervoor een flacon met sponsdispenser met vloeistof in de juiste kleur.

Beschermen

Voordat u uw suède schoenen voor de eerste keer draagt, kunt u ze het beste impregneren met een vuil- en vochtafstotende spray. Doe dit vervolgens geregeld als u de schoenen een aantal keer hebt gedragen.

Lakleer

Onderhoudstips

Lakleer

Lakleer behoort tot de meest gevoelige soorten glad leer. Het oppervlak is gelakt en gecoat om het een hoogglans afwerking te geven.

Reinigen

Lakleer kunt u het beste reinigen met een vochtige microvezeldoek. Gebruik voor lakleer nooit vettige producten of reinigingsmiddelen met olie. Vetten kunnen tussen de coating of lak en het leer indringen en permanente vlekken vormen. Wij raden u aan om vooral geen borstels te gebruiken op lakleer. Zelfs de fijnste borstels kunnen krassen achterlaten op het lakleer.

Verzorgen

Hoewel het ontstaan van kleine vouwen onoverkomelijk is, kunt u nog steeds veel doen om het lakleer zo glad mogelijk te houden. Voor een intensievere verzorging van lakleren schoenen zijn er verschillende verzorgingsproducten beschikbaar. Hiermee blijft de veerkracht en flexibiliteit van het materiaal behouden en worden kleine bewegingsvouwen minder zichtbaar.

Beschermen

Naast het glanzende en mooie uiterlijk, heeft lakleer nog een groot voordeel: de laklaag beschermt uw voeten tegen vocht en vuil. Tegelijkertijd zorgt deze laklaag voor een verminderde ontluchting van uw schoenen. Zorg dus altijd voor een goede vocht absorberende schoenboom om in uw lakleren schoenen te plaatsen na het dragen. Zo houdt u uw schoenen fris en droog.

Nubuck & Gevette Leren Wandelschoenen

Onderhoudstips

Nubuck & Gevette Leren Wandelschoenen

Veel wandelschoenen zijn gemaakt van nubuckleer. Nubuck is een van de soorten leer voor schoenen die wel tegen een stootje kunnen, het heeft een stoer sportief uiterlijk.
Het materiaal zorgt ervoor dat je voeten beschermd zijn en het ruwe karakter van de schoen zorgt er bovendien voor dat beschadigingen en oneffenheden niet of nauwelijks opvallen. Tot slot is ook nubuck bij het juiste onderhoud erg duurzaam. Nubuck wordt voor wandelschoenen gebruikt in matte of als gewaxte, geoliede, variant, hierbij voelt het leer gladder en wat vetter aan.

Reinigen

Modder onttrekt veel vocht aan leer, daarom is het na het wandelen belangrijk om de wandelschoenen goed te reinigen. Borstel ze goed af of reinig het bovenleer van Gore-Tex schoenen aan de kraan met borstel of spons.

Verzorgen

Wandelschoenen vragen om voldoende verzorging zodat het leer soepel blijft en stiknaden niet gaan trekken zodat het leer losscheurt. Er is een Rustical crème voor de lichtere leersoorten en een Leather wax voor de zwaardere wandelschoenen.

Let wel op: dit nubuckleer wordt donkerder en gladder van beide produkten!

Beschermen

Om het bovenleer van je wandelschoenen te beschermen tegen vuil en water, gebruik dan een spray voor gevette leersoorten. Hiermee blijft het ademend vermogen van de schoenen behouden en de bijenwas zorgt voor extra voeding voor het leer. Uiteraard is impregneren met een Carbon spray ook prima.

Vegan

Onderhoudstips

Vegan

Veganistische schoenen zijn allang geen onbekend begrip meer in Nederland. Veel mensen worden zich alsmaar bewuster van hun voetstap op deze aarde. Hoe mooi is het dan om een echte voetstap neer te kunnen zetten die volledig uit neutrale materialen bestaat? Materialen afkomstig van en voor moeder aarde, stoffen waar dierlijke materialen niet in voorkomen en dus crualty free zijn. Materialen die voortkomen uit een passie, namelijk een betere en gezondere wereld

Beschermen

De Protect & Care is een beschermende spray op basis van natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie. De olie stoot het vuil af en heeft tevens een verzorgende werking.

Carbon Pure pompspray geeft ook een zeer goede vuil- en waterafstotende laag tegen weersinvloeden. Ze zijn beiden geschikt voor suède, nubuck, textiel en materiaalcombinaties. Oplosmiddelvrij en zonder drijfgas.

Daarom ook zeer geschikt als u een van onze vegan schoenen koopt!

You don't have permission to register